Krst otroka

Dragi starši!
Odločili ste se, da boste dali krstiti svojega otroka. Cela župnijska skupnost Vipavskega Križa se tega veseli in vam želi veliko Božjega blagoslova. S tem ste prevzeli veliko in lepo nalogo, ki vam je kot staršem zaupana.
Naslednja priporočila naj vam pomagajo, da bo sv. krst resnično lep in doživet, da bo praznik naše vere, vaše družine in cele župnijske skupnosti.
Vam in vašim otrokom želimo vse dobro!
 

Za vse informacije v zvezi s krstom vašega otroka se obrnite na br. Vlada Kolenko, tel. 041/611-091 ali na e-pošto: zupnija.vipavski.kriz@rkc.si

 

Splošno o krstu

Otrok je zagledal luč sveta. Za starše je to veliko doživetje. Zahvaljujejo se Bogu in so mu hvaležni za dar življenja. Prosijo ga, naj ga v življenju blagoslavlja in spremlja. Boga prosijo tudi za blagoslov pri njihovi edinstveni vlogi kot starši. Prvi korak v javnost je krst novorojenega otroka. Starši, ki so sami člani Cerkve, prosijo za sprejem njihovega otroka v skupnost kristjanov.
 

 

Otrokovo ime

Poklical sem te po imenu, moj si. (Iz 43,1)
Starši otroku izberejo ime in so za to tudi odgovorni. Otrok bo s tem imenom moral živeti celo življenje. Pomoč pri odločitvi za ime je lahko neki drugi človek ali pa svetnik, ki ima za otroka poseben pomen. Včasih pa se pri izbiri nadaljuje družinska tradicija. Ime zastopa tisto, kar želijo starši svojemu otroku. Navada je, da kristjani dajemo otrokom krščanska imena. To so imena svetnikov ali izpeljanke teh imen. V naši kulturi je tuje, da bi otrokom dajali imena, ki jih slišimo pri nadaljevankah ali pa prihajajo od drugod.
 

Dolžnosti in formalnosti


Ko ste začeli razmišljati o krstu svojega otroka, se čimprej oglasite pri domačem duhovniku. Tam boste prejeli prijavnico, ki jo boste skupaj z duhovnikom izpolnili. S to prijavnico boste odšli na tečaj za starše. Ta poteka v Vipavi ali Šturjah (3 zaporedne torke ob 20h). V času tečaja se oglasite pri domačem duhovniku in s seboj prinesite:
• Rojstni list otroka
• Vaš krstni in poročni list
• Potrdilo o obisku tečaja za starše
• Potrdilo o sposobnosti za botra (dobite ga v župniji, kjer boter biva)
Ko imate opravljen tečaj, se bomo dogovorili o nadaljnem srečanju, kjer bodo navzoči tudi botri. To je srečanje z duhovnikom, ki bo vašega otroka krstil. Dogovorili se bomo o poteku obreda in si ogledali, kako bo obred potekal v cerkvi.

 

Tukaj si lahko natisnete prijavnico in jo potem sami ustrezno izpolnite. Z njo greste na pripravo za starše, ki je skupna za vse starše za celo vipavsko dekanijo. Na tečaj gredo starši, ki želijo krstiti 1. in 2. otroka.

Po tečaju se oglasite v župnijski pisarni.

 

Klikni za prijavnico - 1. del
 

Klikni za prijavnico - 2. del